KAMULAŞTIRMANIN PARSEL SAYISI VE ORTALAMA PARSEL BÜYÜKLÜĞÜNE ETKİSİ

Tahsin BOZTOPRAK

Öz


ÖZET: Tarım arazilerinin etkin ve sürdürülebilir bir şekilde kullanımına etki eden en önemli unsurlar arasında arazilerin parçalılık durumu ve ortalama parsel büyüklüğü bulunmaktadır. Arazi parçalanmasının en önemli nedenlerinin başında ise miras kanunu, hisseli satışlar ve kamulaştırma gelmektedir.

Kamulaştırma hakkında yapılan çalışmalar genellikle kamulaştırmanın sosyal ve hukuki boyutunu incelemektedir. Ancak kamulaştırmanın, parsellerin yapısında meydana getirdiği değişim hakkında yapılmış bir çalışmaya rastlanmamıştır.

Bu çalışmada, Devlet Su İşleri 12. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahası içerisinde yer alan dokuz adet gölet sulama projesinde yapılan kamulaştırmanın, sulama sahasında bulunan parsellerin sayısı ve ortalama parsel büyüklüğü üzerindeki etkisi araştırılmıştır.

Yapılan araştırma neticesinde kamulaştırma sonrasında şahıs parsellerinde kamulaştırma öncesine göre %16,96 oranında bir artma, ortalama parsel büyüklüğünde %15,70 oranında bir azalma, alanı 1 dekardan küçük parsellerin sayısında %291,67 oranında bir artma olduğu görülmüştür.


Anahtar Kelimeler


Kamulaştırma, Arazi Parçalılığı, Ortalama Parsel Büyüklüğü

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Atik A.Ç., 2013, Kamulaştırmada Yargısal Denetim, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Konya.

Beyazgül, M., 2012,”Türkiye’de Tarım Arazilerinin Miras Yoluyla Bölünmesi”, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Teknik Raporu, Ankara.

Ekici K. ve Murat S., 2010, “Tarım Arazilerinin Parçalanmasını Önlemeye Yönelik Mevzuat Üzerine Bir İnceleme”, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2010, 27(2), ss 121-129.

Eren A., 2014, Türkiye'de Kamulaştırmasız El Atma Kavramı ve Davaları, Yüksek Lisans Tezi, Kadir Has Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Kalkınma Bakanlığı, 2014, “Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) Tarım İhtisas Komisyonu Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı Çalışma Grubu Raporu”, Ankara.

Sönmez B., 2012, “Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı Çalışma Grubu Taslak Raporu”, Ankara


Madde Ölçümleri

Ölçüm Çağırılıyor ...

Metrics powered by PLOS ALM

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Telif Hakkı (c) 2015 Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim ve Teknoloji Dergisi



Tarayan Veri Tabanları

   ResearchBib 中国知网BASE Logo googleDirectory of Research Journals Indexing LogoOnline Access to Research in the EnvironmentDTUbroadcastlogo PBN - BETA versionjournal tocs uk ile ilgili görsel sonucuFind in a library with WorldCatDiscovery: Library search made simple. Return to JournalSeek Homejatstech ile ilgili görsel sonucuExLibris header imageStanford University Libraries