ÇOK ÖLÇÜTLÜ KARAR VERME YÖNTEMİ VE HEDEF PROGRAMLAMA TEKNİKLERİ İLE TEDARİKÇİ SEÇİMİ

Emir Hüseyin ÖZDER, Tamer EREN

Öz


Sert pazar koşullarının etkisini her fırsatta gösterdiği günümüzde, firmaların amacı bu zor koşullara direnip, doğru kararlar vermektir. Verilmek istenen doğru kararlardan biri de firma için uygun olan tedarikçinin seçimidir. Tedarikçi seçimi problemi, en basit ifade ile malzemelerin kimden ve ne kadar alınacağının belirlenmesi olarak tanımlanabilir. Firmalar, faaliyetlerini sürdürebilmek adına birçok tedarikçi firmayla çalışmak zorundadırlar. Tedarikçi firmaların bir grup adayın içinden seçilmesi zor bir karar problemidir. Bu çalışmada otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın tedarikçi seçim problemi ele alınmıştır. Problemi çözmek için hedef programlama tekniği kullanılmıştır. Ölçütlerin ağırlıklarını belirlemek için Analitik Ağ Süreci yönteminden yararlanılmıştır. Analitik Ağ Süreci yönteminde 4’ü ana, 12’si alt ölçüt olmak üzere toplam 16 ölçüt satın alma departmanı uzmanları tarafından belirlenmiştir. Sonrasında SuperDecisions 2.2.6 programından yararlanılarak analitik ağ süreci için gerekli hesaplamalar yapılmıştır. Belirlenen ölçütler ışığında kurulan model LINGO 14.0 programı yardımıyla çözülmüştür ve firma için uygun tedarikçiler belirlenmiştir.


Anahtar Kelimeler


Analitik Ağ Süreci, Hedef Programlama, Tedarikçi Seçimi, Çok Ölçütlü Karar Verme

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Baynal, K. ve Yüzügüllü, E. , 2013, “Tedarik zinciri yönetiminde analitik ağ süreci ile tedarikçi seçimi ve bir uygulama”, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 42, (1): 77-92.

Charnes, A., Cooper, W.W., 1955, “Goal programming and multipleobjective optimizations”, European Journal of Operational Research I, 39-54.

Çakın, E. , 2013, “Tedarikçi Seçim Kararında Analitik Ağ Süreci (AAS) ve ELECTRE Yöntemlerinin Kullanılması ve Bir Uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.

Dağdeviren, M., Dönmez, N. ve Kurt, M., 2006, “Bir İşletmede Tedarikçi Değerlendirme Süreci İçin Yeni Bir Model Tasarımı ve Uygulaması”, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 21, (2): 247-255.

Gökbek, B., 2014, “Çok Ölçütlü Karar Verme Yaklaşımlarına Dayalı Tedarikçi Seçimi ve Bir Uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Özbek A. ve Eren T. , 2013, “Analitik Ağ Süreci Yaklaşımıyla Üçüncü Parti Lojistik (3PL) Firma Seçimi”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 27 (1): 95-113.

Razmi, J. ve Rafiei, H., 2010 “An Integrated Analytic Network Process with Mixed-Integer Non-linear Programming to Supplier Selection and Order Allocation”, International Journal of Advanced Manufacturing Technology, 49: 1195-1208.

Saaty, T.L., 1977, “The Analytic Hierarchy Process”, McGraw-Hill Inc., New York, 1980.

Saaty, T.L., 2001,” Decision Making with Dependence and Feedback The Analytic Network Process”, Second Edition, RWS Publications, Pittsburg.

Supçiller, A.A., ve Çapraz, O. , 2011, “AHP-TOPSİS Yöntemine Dayalı Tedarikçi Seçim Uygulaması”, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonometri ve İstatistik Dergisi, 13:1-22.

Tamiz, M., Mirrazavi, S.K. ve Jones, D.F., 1999, “Extensions of Pareto efficiency analysis to Integer Goal Programming”, Omega, 27, (2): 179-188.




DOI: https://doi.org/10.15317/Scitech.2016320515

Madde Ölçümleri

Ölçüm Çağırılıyor ...

Metrics powered by PLOS ALM

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Telif Hakkı (c) 2016 Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim ve Teknoloji Dergisi

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Tarayan Veri Tabanları

   ResearchBib 中国知网BASE Logo googleDirectory of Research Journals Indexing LogoOnline Access to Research in the EnvironmentDTUbroadcastlogo PBN - BETA versionjournal tocs uk ile ilgili görsel sonucuFind in a library with WorldCatDiscovery: Library search made simple. Return to JournalSeek Homejatstech ile ilgili görsel sonucuExLibris header imageStanford University Libraries