SOMA LİNYİT AÇIK OCAĞINDA OLUŞAN DEFORMASYONLARIN İNKLİNOMETRİK YÖNTEMLE İZLENMESİ

Hakan Özşen, Atakan Cengiz Kurt

Öz


2013 yılı Ocak-Ekim döneminde, Türkiye Kömür İşletmeleri-Ege Linyitleri İşletmesi Soma linyit açık ocağı Işıklar panosunda oluşan şev duraysızlıklarına bağlı gelişen deformasyonların miktarlarının ve yönlerinin yüzeyden ve derinden belirlenmesi amacıyla açılan iki adet inklinometre kuyusundan TKİ-ELİ tarafından ölçümler alınmıştır. Bu çalışmada bu ölçümlerin sonuçları değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda alt kuyuda (ALT-1) yaklaşık 80 mm ve üst kuyuda da (ÜST-1) yaklaşık 6 mm deformasyonlar tespit edilmiştir. Üst kuyudaki en büyük tekrarlayan deformasyon aralığının 26 metre derinlikte, alt kuyuda ise 16,5 metre derinlikte gerçekleştiği ve her iki hareket yönünün de güney batı istikametinde olduğu belirlenmiştir. Bu elde edilen veriler kayma düzleminin yeri ve kayması muhtemel kütlenin miktarını ortaya çıkarırken kaymaya karşı alınacak tedbirler için de bir veri tabanı oluşturacaktır.


Anahtar Kelimeler


İnklinometrik ölçüm, şev duraylılığı, deformasyon, açık ocak

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Sisgeo, Inclinometric data storage and processing program instruction manual, http://www.sisgeo.com, ziyaret tarihi 15 Şubat 2015.

Özcan, E., 2008, Derin kazılarda inklinometrik gözlem, Sondaj Dünyası. Dergisi, Sayı 6, s.29-30.

TKİ, 2013, Kişisel görüşme, Soma.


Madde Ölçümleri

Ölçüm Çağırılıyor ...

Metrics powered by PLOS ALM

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Telif Hakkı (c) 2015 Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim ve Teknoloji Dergisi



Tarayan Veri Tabanları

   ResearchBib 中国知网BASE Logo googleDirectory of Research Journals Indexing LogoOnline Access to Research in the EnvironmentDTUbroadcastlogo PBN - BETA versionjournal tocs uk ile ilgili görsel sonucuFind in a library with WorldCatDiscovery: Library search made simple. Return to JournalSeek Homejatstech ile ilgili görsel sonucuExLibris header imageStanford University Libraries