KARMA BİR KARAR VERME YAKLAŞIMI İLE ELEKTRİK İLETİM HATTI İÇİN GÜZERGÂH SEÇİMİ

Mehmet Emin Baysal, Musa Aydın, Ahmet Sarucan

Öz


Hızla artan nüfus ve enerji kullanımı, beraberinde yeni elektrik iletim hatlarının oluşturulması ihtiyacını getirmektedir. Bir elektrik iletim hattının güzergâh seçimi için alternatiflerin değerlendirilmesinde, mühendislik ihtiyaçları, mamur alan, doğal çevre vb. belirli kriterler göz önüne alındığından, çok kriterli karar verme (ÇKKV) problemi ortaya çıkar. Bu çalışmada ÇKKV problemlerinin çözümünde etkin olarak kullanılan Analitik Ağ Süreci (AAS) yaklaşımı kullanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Selçuk Üniversitesi Alâeddin Keykubat Yerleşkesi içinden geçirilecek bir elektrik iletim hattının alternatif geçiş yollarının değerlendirilmesine yönelik bir uygulama sunulmuştur. Elektrik iletim hattı için AAS belirlenen kriterlere göre makro koridorlar oluşturulmuş ve Faktör Ağırlıklandırma (FA) Yöntemi kullanılarak almış oldukları en yüksek puana göre en iyi alternatif güzergâh seçilmiştir.


Anahtar Kelimeler


Elektrik İletim Hattı, Analitik Ağ Süreci, Faktör Ağırlıklandırma Yöntemi

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Gill, R. S., Jewell, W., Grossardt, T. ve Bailey, K., “Landscape Features in Transmission Line Routing”, IEEE, 1-5, 2006.

Jewell, W., Grossardt, T. ve Bailey, K., “Introduction to Electric Transmission Line Routing using a Decision-Landscape Based Methodology”, IEEE, 379-382, 2006.

Demircan S., Çoklu Etmenler Kullanılarak Enerji Nakil Hattı Güzergâh Optimizasyonu, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009,

Saaty T. L. ve Vargas L. G., Decision Making with the Analytic Network Process: Economic, Political, Social and Technological Applications with Benefits, Opportunities, Costs and Risks, MA: Springer Science+Business Media, LLC, Boston, 2006.

Önüt, S., Tuzkaya, U. R. ve Kemer, B., “An analytical Network Process Approach to the Choice of Hospital Location”, Sigma, 25, 1-13, 2008.

Saaty T.L., The Analytic Network Process: Decision Making With Dependence And Feedback, RWS Publ., Pittsburg, 2001.

Yüksel I. ve Dağdeviren M., “Using The Analytic Network Process (ANP) In A SWOT Analysis-A Case Study For A Textile Firm”, Information Sciences, 177, 3364-3382, 2007.

Cheng E.W.L. ve Li H., “Contractor Selection Using ANP”, Construction Management and Economics, 22, 1021-1032, 2004.

Meade L.M. ve Sarkis J., “ Analyzing Organizational Project Alternatives for Agile Manufacturing Process: An Analytical Network Approach”, Int. J.Prod. Res, 37, 2, 241-261, 1999.

Chung S.H., Lee A.H.I. ve Pearn W.L., “Analytic Network Process Approach for Product Mix Planning in Semiconductor Fabricator”, Int. J. Production Economics, 96, 15-36, 2005.

Aksakal, E. ve Dağdeviren, M., “An Integrated Approach for Personel Selection with DEMATEL and ANP Methods”, J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ., Vol 25, No 4, 905-913, 2010.

Dağdeviren, M., Dönmez, N. ve Kurt, M., “Developing a New Model for Supplier Evaluation Process for a Company and its Application”, J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ., Vol 21, No 2, 247-255, 2006.

Dağdeviren, M., Eraslan, E. ve Kurt, M., “A Model to Determine Overall Workload Level of Workers and its Applications”, J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ., Vol 20, No 4, 517-525, 2005.

Bağ, N., Özdemir, M. ve Eren, T., “0-1 Hedef Programlama ve ANP Yöntemi ile Hemşire Çizelgeleme Problemi Çözümü” International Journal of Engineering Research and Development, Vol 4, No 1, 2-6, 2012.

Görgülü İ., Korkmaz M. ve Eren T., “Analitik ağ prosesi ve TOPSIS yöntemleri ile optimal yatırım stratejisi seçimi”, Sigma Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, Vol 31, No 2, 203-213, 2013.

Özbek, A. ve Eren, T., “Analitik Ağ Süreci Yaklaşımıyla Üçüncü Parti Lojistik (3PL) Firma Seçimi”, Atatürk Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Vol 27, No 1, 95-113, 2013.

Su, B. A. ve Aslan, D., Tesis Planlama, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları No:201, İzmir, 1997.

Houston, G. ve Johnson, C, EPRI-GTC Overhead Electric Transmission Line Siting Methodology, Technical Report, 2006.


Madde Ölçümleri

Ölçüm Çağırılıyor ...

Metrics powered by PLOS ALM

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Telif Hakkı (c) 2015 Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim ve Teknoloji Dergisi



Tarayan Veri Tabanları

   ResearchBib 中国知网BASE Logo googleDirectory of Research Journals Indexing LogoOnline Access to Research in the EnvironmentDTUbroadcastlogo PBN - BETA versionjournal tocs uk ile ilgili görsel sonucuFind in a library with WorldCatDiscovery: Library search made simple. Return to JournalSeek Homejatstech ile ilgili görsel sonucuExLibris header imageStanford University Libraries